fbpx

Munkens Kunskapsbank

Här har vi samlat svaren till de allra vanligaste frågorna som vi brukar få. För oss är ingen fråga för liten eller för stor. När du hör av dig till oss via epost eller telefon så försöker vi alltid att besvara så gott vi kan, och är frågan relevant för andra så ser vi även till att fördjupa oss och beskriva både frågan och svaret här.

Frågor & Svar om vår Honung

Vad är honung?

Honung är en flytande eller fast sockerlösning som honungsbin producerar. Bina omvandlar den nektar som de får från blommor till honung.

Vad är skillnaden på flytande och fast honung?

Honung finns både i fast och flytande form. All honung är flytande till en början när den är nyslungad. Efter en tid kristalliseras den och blir fast.

Vad för sorters honung finns det?

Det finns olika sorters honung där form, smak, konsistens, färg och arom varierar. Allt detta beror på var och vilka växter bina har hämtat nektar ifrån.

Vad äter bina på vintern?

Honungsbin samlar nektar hela sommaren som de gör honung av. Om den honungen tar slut måste vi ersätta den med socker. Alltså ger man bina sockerlösnig på hösten efter sista honungsskörden.

Vad innebär "Raw/Rå" honung?

Rå eller Raw honung kallas den honung som inte värms över värmen som är i bikupan. Det innebär att man skonsamt och varsamt behandlat sin honung utan värmning. Tappas honungen direkt på burk får den extra råhet då den självkristalliseras.

Vad är KRAV-honung?

KRAV-certifierade biodlare får använda KRAV-märket och kalla honungen ekologisk. De viktigaste skillnaderna jämfört med konventionell biodling är fodret, bekämpningen och materialet i kuporna.

Är honung nyttigt?

Honungen är helt naturlig både när det gäller produktion och innehåll, och har en rad hälsofrämjande effekter att ta tillvara på. Den är rik på vitaminer, mineraler och antioxidanter och har starka antibakteriella egenskaper.

Frågor & Svar om vår Salva

Var kommer bivaxet ifrån?

Vaxet framkommer naturligt från bina. Bin skapar vax i de så kallade bikuporna. Det är i binas vaxkörtlar som vaxet framställs.

Vad används bisalva till?

Bisalva har hudvänliga egenskaper och är mjukgörande för torr hud. Den vårdar, mjukar upp och ger en skyddande hinna på huden. Salvan kan bland annat användas till sprickor, blåsor, skoskav, nariga läppar eller torra händer och fötter.

Kan man använda bisalvan under graviditeten?

Ja, alla våra salvor går att använda under graviditeten. Kan med fördel användas i samband med hudproblem så som torr hud eller skador på huden i samband med bristningar. 

Innehåller Munkens Bisalva paraffin?

En av våra salvor, Munkens Bisalva Original, innehåller paraffinum liquidum, de andra salvorna är helt fria från ämnet. Viktigt att veta är att den form som används i hygienska produkter är renad och går inte att jämföra med det som används i industriella sammanhang. Paraffinum liquidum ingår i många hudprodukter, och rekommenderas snarare för snabbt resultat än långsiktig användning.

Kan Munkens Bisalva användas på hela kroppen?

Munkens Bisalva har hudvänliga egenskaper och kan användas för att vårda, mjukgöra och skydda din hud. Den fungerar lika bra på hela kroppen.