Betydelsen av honung för svensk tradition
Människor från norden har historiskt sett varit väldigt duktiga på att utforska världen, lära sig nya saker och ta till sig nya idéer och traditioner. Man har länge undrat över varför Vikingarna var så framgångsrika ur ett hälsoperspektiv. Nya studier visar att det kan ha något med deras tro på naturläkemedel och naturkost att göra, specifikt honung.
En möjlighet som har undersökts av forskare är Nordens förälskelse i Mjöd, en alkoholhaltig dryck som framställs av fermenterad honung. Forskning har visat att honungens antibakteriella egenskaper kan mångfaldigas när honungen förädlas till mjöd. Värt att påpeka är att Vikingarna älskade sin mjöd!
Vikingarnas starka tro på honung kom att delas med många världen över under medeltiden. Under denna tid kom klosterväsendet att bli en viktig beståndsdel i samhällsutvecklingen i Norden men även i resten av Europa. Dessa kloster utgjorde ett nätverk där man utbytte all typ av kunskap och information, från ena sidan av världsdelen till den andra. Nätverket fungerade ungefär som ett centrum för lärande där man tog del, och delade med sig, av både gamla och nya idéer. Detta bidrog till utveckling även i Norden, främst inom arkitektur, medicin och jordbruk.
Bland klosterreglerna förespråkade man bland annat att klostermedlemmarna skulle utföra praktiskt arbete, bland annat sjukvård. Därtill bedrevs även undervisning och forskning. På den tiden fungerade klostren som vårdcentraler med medicinskt kunnande folk. Ännu en gång spelade honung och produkter förädlade från honung en väsentlig roll.
Munkens Honung – Fokus på ärliga produkter utan onödiga tillsatser
Munkens produkter är grundade på traditionella klosterrecept med anor från Norden och Vikingarnas kärlek för honung. Recepten och traditionen har förts tillbaka till Sverige av vår grundare, Reinhold Palminge.
Reinhold Palminge föddes i Tyskland, men blev adopterad till Sverige, han växte upp under enkla förhållanden ute på den Svenska landsbygden. Under en senare tid i sitt liv valde han att flytta tillbaka till Tyskland för att utforska sina rötter och förfölja sin passion för egenvård och naturläkemedel. Han hamnade då på ett kloster. Under sin tid där fick han ta del av kunskap och recept som länge bevarats inom klostret.
Han lärde sig bland annat att tillverka en specifik salva, vår kända “Munkens Bisalva”. Så småningom återvände Palminge till Sverige, mer specifikt Göteborg, där han började tillverka och sälja en rad olika salvor, alla baserade på traditionella kloster-recept
Företaget som en gång i tiden grundades av munken Reinhold Palminge drivs idag stolt av Kent-Åke Lönnberg. Kent-Åke har under åren förädlat arvet med fokus på hållbarhet och respekt för natur. Idag har Munkens både egen biodling och produktion i och i närheten av Ramnäs. Idag finner man en rad olika produkter som Munkens tillverkar. Man fokuserar främst på naturkost och egenvård i form av naturlig raw honung och salvor. Självklart är all honung helt Svensk.