Honung som kroppsvård – naturlig behandling!

Honung som kroppsvård

Honung är med sina egenskaper inte enbart för matlagning eller något att tillsätta i teet, det är ett utmärkt alternativ till kroppsvård. Honungens innehåll av vitaminer, mineraler, enzymer och aminosyror gör det möjligt att bruka honungen på olika sätt till fördel för ditt yttre.

Varför använda honung som kroppsvård?

Honung har länge använts traditionellt i exempelvis läka och förebygga infektioner i skador och sår på grund av dess rika innehåll. Munkens bisalva är en unik produkt gjord av bivax som exempelvis säljs i nästan alla välsorterade hälsokostbutiker och används till och med på sjukhus i Sverige. Honung som kroppsvård är ett naturligt och traditionellt sätt att kurera och återfukta skadad hud och återge näring till huden.

 

Hur använder jag honung i min kroppsvårdsrutin?

Eftersom honung har fuktighetsbevarande egenskaper och bevarar fukten i de olika hudlagren är det en perfekt ingrediens i en ansiktsmask. Det finns även enzymer i rå honung som gör att du håller ditt ansikte rent från bakterier och kan därför även använda det som ansiktsrengöring. Huden blir återfuktad och mjuk samtidigt som den blir fri från bakteriesamlingar i ansiktet. Eftersom honung besitter antibakteriella- och antiinflamatoriska egenskaper är det ett perfekt alternativ till behandling av akne. Bakterier och svullnad som uppstår av aknen lindras av honungens egenskaper. Munkens bisalva är även en salva av bivax som kan användas i dagligt bruk i din hudvårdsrutin som dag- och nattkräm för en återfuktad och mjuk hud. Viktigt inför hösttiden är också att hålla huden återfuktad i och med torrare luft. Munkens beewax lipbalm är därför perfekt att ha i väskan för nariga läppar som behöver återfuktning.

Honung kan även användas som badkur där du tillsätter rå honung i varmt vatten och låter den lösas upp för att sedan tillsätta i ditt bad. Det är inte bara återfuktande utan bygger även upp ett försvar i huden mot den yttre miljön som kan tära på din hud. För torrt och skadat hår är även en hårmask med honung som ingrediens något som kurerar och livar upp slitet hår. Detta är bra vid semestertider då saltvatten tär på håret men även att smörja in i huden om en råkar bränna sig i solen.

Ljunghonung – svenska motsvarigheten till manukahonungen? 

Manukahonung är inte som annan honung då den bland annat visat sig vara mer effektiv än antibiotika vid infektioner. Den har höga antibakteriella egenskaper och motsvarigheten till manukahonung är svensk ljunghonung. Ljunghonung motverkar ärrbildning, läker sår, lindrar brännskador och är en idag efterfrågad naturlig ingrediens för behandling av akne som visat sig vara väldigt effektiv. Ljunghonung är den svenska honungen som har bäst antibakteriella egenskaper vilket är anledningen till att den är mest framgångsrik vid behandling av just akne.

Läs mer:
http://www.miljomagasinet.se/artiklar/150930-en-riktig-dunderhonung.html 
https://kurera.se/kanner-du-till-var-svenska-dunderhonung/
https://kurera.se/nya-honungen-som-ar-mer-effektiv-an-antibiotika/
http://www.mynewsdesk.com/se/svenska-bin/news/saesong-foer-exklusiv-och-haelsosam-ljunghonung-126082
https://www.mabra.com/7-satt-att-anvanda-honung-som-kroppsvard/