Läppcerat – boten mot höstens torra läppar

Torra läppar och väderlekens påverkan 

Upplever du att dina läppar är torra? Börjar mungiporna bli röda och irriterade? Hösten är runt hörnet och bidrar till att luften blir torrare och kallare. Torra och fnasiga läppar uppstår när de läpparna utsätts för starkare vind, även sol och om en fuktar läpparna med saliv när de väl blivit torra. Det naturliga skyddet läpparna har försvinner när en slickar på dem. Detta eftersom saliv innehåller enzymer som absorberar fukt och gör i sin tur läpparna torrare än tidigare. Huden på läpparna är tunn och läpparna har inte svett- eller talgkörtlar och melatonin, som vanligtvis skyddar mot solens strålar, uppstår inte i huden på läpparna.

På hösten tar vi naturligt på oss varmare kläder och mössor för att skydda oss mot kylan. Vi måste även skydda läpparna mot detta. Därför ska en inte fortsätta slicka på läpparna när de börjar kännas torra, då det har en negativ effekt som en ofta inte tänker på. Även vätskebrist kan bidra till torra och fnasiga läppar. Därför är det viktigt återfukta kroppen inifrån och dricka rikligt med vatten varje dag.

Läppcerat med rätt ingredienser

Återfuktning av läpparna är bäst med ett bra läppcerat som är naturligt och ekologiskt. Det är viktigt att ha ett bra läppcerat som inte innehåller vaselin. Läpparna känns mjukare under en period då ämnet har den effekten och skyddar mot vatten och kemikalier. Dock slår det över och läpparna blir torrare när kroppen inte kan bearbeta ämnet längre. Vaselin gör i många fall läpparna torrare då det är en onaturlig ingrediens kroppen inte kan bryta efter ett tag. 

Munkens bicerat/beewax innehåller naturliga ingredienser som är ekologiskt och skonsamt hanterade. Det är vattenfritt och drygt och innehåller mjukgörande oljor, rikt på vitaminer och essentiella fettsyror som ger de torra läpparna den näring och fukt de behöver för att vara mjuka. Framför allt är det ett skydd dina läppar behöver i kylans kommande dagar.