Svensk honung

Svensk Honung – Nyttigt, gott och naturligt!

Munkens – Svensk Honung & KRAV-märkt

Människans kärlek till honungen är tusentals år gammal, historiskt sett har honungen varit en viktig del i både kosten men även som ett naturläkemedel. Ofta användes honungen antingen i dess råa form eller som en ingrediens i en rad olika kurer. Smaken och egenskaperna på Svensk honung kan variera kraftigt beroende på var i lander vi befinner oss, vilka blommor som bina hämtat sin nektar ifrån och hur man har hanterat honungen under och efter skörden.

Honungens lukt, smak och färg beror av de blommor som bina hämtat nektar från. Kemiskt sett innehåller honung ca 75% sockerarter och ca 20% vatten. Huvuddelen av sockret är de enkla sockerarterna druvsocker och fruktsocker. Svensk honung är i regel fast till konsistensen eftersom svenska blommors nektar innehåller relativt mycket druvsocker.

Från Bi till bord

Nektarn som bina samlar in från blommorna omvandlar de till det vi människor kallar honung. Honungen lagras sedan i bikupans vaxkakor som bina har byggt och det är i dessa vaxkakor som honungen får mogna för att sedan skördas av en biodlare. Det finns olika sätt att avlägsna honungen från vaxkakorna, men den mest skonsamma metoden, den som vi använder heter ”att man slungar honungen”.

Man placerar vaxkakorna i en så kallad centrifug som med hjälp av centrifugalkraften slungar honungen ur vaxkakorna in i en behållare där den sedan silas för att avlägsna eventuella vaxbitar och annat som kan ha följt med ned i behållaren. Det är denna honung som kallas för ”nyslungad/nyskördad”.

Vår Svenska honung är alltid flytande när den precis har slungats men i efterhand kristalliseras den. Hög halt av druvsocker ger snabb kristallisation, med andra ord, honungen blir snabbt fast och hård. För att få en slät, jämn och mjuk konsistens rör vi om vår honung enligt en metod kallas för ”ekobimetoden” som härstammar från 80- talet. Med hjälp av denna metod så blir vår honung ljus, mjuk, slät och riktigt god. Den är nu redo att antingen smaksättas med ekologiska oljor eller tappas direkt på burk.

Vad kan man använda honungen till?

Vår honung kan ätas som den är, som tillbehör till mat och dryck eller användas i alla tänkbara recept inom matlagning och kurer. Vi har olika smaker som passar till olika typer av användningsområden. Ett exempel är vår ”förkylningshonung” som innehåller propolis (binas egna medicin) och ekologisk eukalyptusolja, fantastiska egenskaper.

 

Fast eller flytande honung

De flesta nordiska honungsorter kristalliseras för eller senare och får fastare konsistens beroende på vilka växter honungsbina samlat nektar från. Vill man göra fast honung flytande igen kan den värmas försiktigt. Tänk på att vår honung är 100% RAW/RÅ vilket innebär att den är skonsamt hanterad och aldrig upphettad över 32 grader. Om honungens temperatur överstiger denna gräns så är risken att de goda bakterierna och hormonerna dör i honungen och kvar blir bara socker.

 

Hållbarhet och förvaring av honung

Svensk honung håller i princip hur länge som helst om den förvaras på rätt sätt. Tänk på att inte förvara honungen i allt för varmt för att bevara dess goda egenskaper. Skulle det vara så att honungen blir hård så går det bra att värma den försiktigt genom att låta den stå en stund i ett soligt fönster.

 

Sorthonung ger smakupplevelser – Munkens honung är unik 

Svensk honung har av tradition varit en standardhonung. En standard som angivits av Sveriges biodlare för att tillgodose krav på kvalitet. Handeln har krävt en produkt som är lika i smak, doft och färg år från år. Därför har de stora uppköparna blandat all honung till en ”rikshonung”. Vi har valt att inte gå den vägen, istället låter vi vår honung få den unika smaken som varje säsong och nektarsort medför. Vi följer än idag våra gamla klosterrecept, där stor respekt för natur och djur är i fokus. Därför kan vår honung variera lite i smak från skörd till skörd, men det är precis så en naturlig honung ska smaka, dessutom är vi 100% ekologiska.

 

Inga tillsatser i honung

Ordet honung är skyddat genom ett EU-direktiv och får endast användas på produkter som har sitt ursprung i söta ämnen som bin samlat i naturen. Tillsats av fruktsocker och vatten gör att den inte får kallas honung. Här fuskas det tyvärr väldigt mycket där namn som ”sirap…MED HONUNG I” ofta kan förekomma. Men kreativa etiketter vilseleds kunder att köpa honung som egentligen bara är sockerlösning. Det förekommer även fusk med honungens ursprung, ofta kan det stå ”Honung från EU/Icke-EU” trotts att etiketten eller varumärket kan heta ”SVENSK HONUNG eller SVERIGE HONUNG”.

Vår honung är 100% Svensk, vi vet det då det är vår egna bi-odling, ett tips är att alltid läsa på förpackningen, och låter det för bra för att vara sant (för bra pris) då är det förmodligen något som inte stämmer.

 

Svensk honung – Ekologisk

Hos Jordbruksverket kan du läsa om EU:s regler för ekologisk biodling/honungsproduktion. Det är viktigt att veta att utan korrekt certifiering (KRAV) så är det omöjligt att veta om honungen faktiskt är ekologisk. Även om bi-odlingen är småskalig så säger det inget om hur den har hanterats, skördats eller för den delen vad den innehåller.

Många småskaliga bi-odlar påstår att deras honung och produkter är ekologiska, men har själva väldigt dålig koll på var bina har hämtat sin nektar ifrån och om markerna/odlingarna där bi-kuporna är placerade faktiskt är ekologiska.

Munkens honung är KRAV-certifierad, vilket innebär att både våra marker där bina hämtar sin nektar ifrån och vår produktion är 100% ekologisk. För att bli KRAV-certifierad så måste man genomgå en rad olika tester, processer och ständigt möta jordbruksverkets hårda krav för ekologiskt jordbruk.

 

Vegansk honung?

Vegansk honung finns inte… Honung och andra biprodukter är animaliska.